Kinderen met psychische problemen bewegen slecht

Kinderen met psychische problemen bewegen slecht

9 september 2019 Nieuws 0

Emotionele en gedragsproblemen bij kinderen gaan vaak samen met zwakke motorische vaardigheden en een lage fysieke fitheid. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Claudia Emck. De onderzochte kinderen hebben bijvoorbeeld moeite met hardlopen, springen, hinkelen, ballen gooien en vangen. Ook zijn ze minder sterk, snel en lenig, ze hebben een slechter evenwichtgevoel en een zwak uithoudingsvermogen.

Vaak hebben deze kinderen ook minder zelfvertrouwen dan andere kinderen. Het is daarom voor hen extra moeilijk om mee te doen met spelen en sporten met leeftijdsgenoten, waardoor zij extra risico lopen om bewegingsarmoede – en daarmee verband houdende gezondheidsproblemen zoals overgewicht en diabetes – te ontwikkelen. In de huidige behandeling van kinderen met emotionele en gedragsproblemen is er nog weinig aandacht voor bewegingsproblemen.

Het onderzoek van Emck maakt duidelijk dat bewegingsonderzoek en psychomotorische therapie opgenomen moeten worden in het behandelaanbod voor kinderen met emotionele en gedragsproblemen. Bovendien beveelt zij aan om kinderen met grote problemen op motorisch gebied te screenen op psychische problemen.